Историја на тетрис

Тетрис е термин кој се користи за означување на рускиот оригинални видео игра дизајниран од страна на Алексеј Pajitnov во 1984 година.

Го создал самиот првата верзија на тетрис на Elektronika60, советски компјутер.

Оваа игра стана една од најпопуларните во светот, се смета за еден од најголемите класици во историјата на видео игри, како и понг или играта Pac-Man.

Тоа е игра со еден или повеќе релативно едноставни правила, но бара вештина и интелигенција.


Делови.

Тетрис парчиња, врз основа на која на играта се вика \x26quot;tetrominoes\x26quot;. Постојат седум различни форми, сите врз основа на собрание на четири квадрати (како зборот \x26quot;тетрис\x26quot; доаѓа од грчкиот префикс \x26quot;тетра\x26quot; значи \x26quot;четири\x26quot;)

На седум делови се како што следува.:.


Сликата.


Во теорија, секој tetromino има боја на свој, како што е прикажано погоре. Некои играчи се однесуваат на делови само од страна на овој детал. Сепак, бојата на парчиња може да варира од една верзија во друга тетрис.


ЕВОЛУЦИЈА ....

Играта беше објавена во Европа и во САД од 1987 година. Успехот е итна и продолжува да расте.

Навистина, тетрис имаа привилегија да се биде на \x26quot;Најдобра Електроника Игра на месецот\x26quot; во 1997 година, најдобро продаваните игра на iPod-от во јануари 2007 година, најдобро продаваниот игра на сите времиња со над 100 милиони преземање на мобилен во 2010 година ... меѓу другите.


Денес ... UP.

По скромни почетоци во Русија, тетрис стана глобален феномен погоден за луѓето од сите возрасти од целиот свет.

Тоа е причината зошто Тетрис Алексеј Pajitnov и неговиот творец биле на примателот на бројни награди и разлики.
Исто така, бидејќи на својата единствена уште едноставен случајноста, Тетрис е загатка игра која најголем хит на сите времиња со над 60 милиони играчи!.

Па нека си одат напред и да се обидат да ги убедиме нашите игри тетрис. Нашите игри тетрис